Om skulpturer

En skulptur

En skulptur er en kunstnerisk, tre-dimensionel udtryksform. I forhold til det to-dimensionelle maleri har du mulighed for at se og opleve kunsten fra flere vinkler.

Skulpturer kan fremstilles ved hjælp af teknikkerne modellering og støbning. Ved modellering bygges figuren op fra bunden. Skulpturen kan formes i et blødt materiale som for eksempel ler eller voks, hvorefter den kan støbes i kunstmarmor eller massiv bronze, i en eller flere eksemplarer. Er figuren støbt i kunstmarmor vil den som oftest patineres med tin eller bronze, afhængig af hvilke signaler kunstneren ønsker at skulpturen skal udtrykke. Massiv bronze er et eksklusivt materiale, som, som oftest, poleres og fremstår glat.

Et eksempel på massiv bronze skulptur:
”Perfect match” af Saga Jon

Når du skal analysere og beskrive en skulptur er det vigtigt at gennemgå de faktorer, som gør skulpturen til en helhed. Det kan være faktorer som titel, størrelse, udformning, materialer, farver og overflader, men i høj grad også om skulpturen rører ved dig og giver mening. Siger den dig noget, fortæller den en historie...Meningen med skulpturen

En skulptur kan være så udtryksfuld, at man kan tale om, at det er kunstnerens svar på vittighedstegninger. Figurens udtryk kan være så underfundig og morsom, at du ikke er i tvivl om symbolikken i den. En skulptur, som har en stærk symbolik og humor er en perfekt gave, til alle dem du holder af, og som du har lyst til at opmuntre eller anerkende med et særligt budskab. Skulpturen siger det for dig - også når du ikke er der...

Eksempler på skulpturer med symbolik og humor:
99sculptures.comSkulpturens titel

Titlen på en skulptur kan være med til at kaste lys over skulpturens samlede udtryk eller bestemte detaljer og give en aha-oplevelse.

Eksempel på en aha-titel: 
”From my point of view” af Saga JonSkulpturens størrelse

Skulpturer findes i mange størrelser. Fra de helt små, som er velegnede på et skrivebord eller i en reol, over de lidt større, i receptioner og stuer, til de helt store monumentale skulpturer i haver og parker. Skulpturer i hjemmet eller på arbejdspladsen. For at beskrive en skulpturs størrelse kan det være en god idé at sammenligne det med størrelsen på det menneskelige legeme. En skulptur kan således være i legemstørrelse, eller det kan være enten overlegemstørrelse eller underlegemstørrelse. Det er specielt vigtigt at nævne størrelsesforholdet, sammen med de faktiske mål, når du skal bekrive en skulptur på et foto.

Eksempel på størrelsen på en skulptur:
”Refleksion” af Sax OSkulpturens udformning og balance

 
Når du skal analysere og vurdere en skulpturs form er der flere punkter, som du bør gennemgå. Det kan være detaljeringsgraden. En skulptur kan være kompliceret med mange detaljer eller enkel med en lav detaljeringsgrad. Den kan også være en karikatur, hvor et bestemt udtryk fremhæves på en humoristisk og finurlig måde. Du kan også vurdere skulpturens balance. Nogle kunstnere vælger bevidst at arbejde med figurens tyngdepunkt, på samme måde som massivitet kontra det hule og lette udtryk er en del af en kunstners virkemidler. En ubalance kan være et middel til at udtrykke en bevægelse eller en dynamik i figuren.

Eksempel på en ubalance i tyngdevægten:
”Freedom” af Pierre MartinRundskulptur eller primær synsvinkel

 
På trods af, at skulpturer er tre-dimensionelle, så har de fleste en primær synsvinkel, enkelte er endda skabt nærmest to-dimensionel, som et relief, således at du får alle detaljer med, fra blot én enkelt vinkel. En rundskulptur derimod indbyder til en rundgang omkring hele figuren. Den har ikke nogen egentlig facade og ej heller en bagside. Oplevelsen af skulpturen vil være fuldendt, uanset fra hvilken vinkel du ser den.

Eksempel på rundskulptur:
”Se sagen fra 2 sider” af Saga JonSoklen fremhæver skulpturen

 
En sokkel kan være med til at fremhæve eller undertrykke en skulptur. Såvel størrelsen af soklen, som valget af materiale og overflade er med til at give et helhedsindtryk af en skulptur eller et monument. En sokkel kan være lavet af lette materialer som hvid gasbeton og plexiglas, eller af tunge materialer som massiv, poleret granit eller beton. En høj sokkel kan være med til at beskytte selve figuren, men den kan også være med til at ophøje en statue eller et monument.

Eksempel på sokler:
”Livets dans” af Sax O og
”Turning Torso II” af Pierre MartinSkulpturens taktile egenskaber og farver

 
En skulptør kan vælge at udtrykke sig ved hjælp af materialets overflade. Formen kan være rund og blød eller skarp og firkantet, og overfladen kan være ru, glat, mat eller ujævn. Hvert valg rører ved dine sanser. Farver, lys og skygger er virkemidler for kunstneren. Med lys, skygger og refleksioner kan kunstneren skabe en bestemt sindsstemning i figuren. Det er specielt vigtigt, når skulpturens budskab skal udtrykkes på en symbolsk eller humoristisk måde.

Eksempler på skulpturer med symbolik og humor:
”De 10 typer” af Palle Mernild